Alt du bør vide om RKI

Du har garanteret hørt om RKI og ved udmærket godt, at det er noget, man bør undgå. Men hvordan er reglerne for at være i RKI og hvordan kommer man ud af suppedasen, hvis man først er havnet der? Det kigger vi nærmere på.

RKI står for Ribers Kredit Information og er Danmarks største register over såkaldte dårlige betalere for både privatpersoner og virksomheder. Registret er ejet af firmaet Experian. Man kan blive registreret i RKI, hvis man ikke har betalt sine regninger. Før man kan sendes til RKI, kræver det dog, at der er sendt tre skriftlige rykkere. De to første skal sendes med 10 dages mellemrum og må ikke nævne, at man kan ende i RKI. Den sidste skriftlige påmindelse må derimod godt advare om RKI.

Man kan blive sendt til RKI, hvis man har ubetalte udeståender på minimum 200 kr. Hvis man skylder penge til det offentlige, må man dog først sendes til RKI, hvis man skylder minimum 7500 kr. Hvis man er registreret i RKI, kan man de fleste steder ikke låne penge eller indgå lignende økonomiske aftaler. Det vil sige, at man får svært ved at få banklån, telefonabonnement eller kreditkort. Det indebærer også at indgå afbetalingsaftaler, fx hvis man køber en ny telefon.

Hvem benytter RKI til dårlige betalere?

RKI bruges af virksomheder til at give et praj om, hvorvidt nogen er en god betaler ved at vurdere deres kreditværdighed og generelle økonomiske situation. Hvis man er registreret i RKI, betyder det, at man ikke betaler sine regninger, og derfor er det som hovedregel ikke en holdbar løsning at låne ud til folk, der er registreret i RKI.

Du kan nemt blive slettet fra registret igen. Det sker automatisk, når du betaler dine udeståender. Du kan dog skrive til din kreditor for at være sikker på at blive slettet fra listen. Hvis du ikke betaler din gæld, vil du stadig automatisk blive slettet fra RKI efter 5 år. Dit udestående bliver dog ikke slettet, så du kan derfor stadig modtage rykkere fra din kreditor herefter. De kan dog ikke indberette dig til RKI igen i forbindelse med den samme gæld.

Få hjælp til din gæld

Hvis du ikke er i stand til at betale din gæld og komme ud af RKI, er det altid en god idé at kontakte den eller dem, du skylder penge. Kommunikation med dem er den eneste måde at få sagen ud af verden, og hvis du fortæller om din situation, kan I forhåbentligt finde en god afbetalingsløsning eller en anden form for kompromis. Selvom det kan føles ubehageligt eller træls, er det bedst at tage tyren ved hornene.

Når du har fået styr på din gæld og er på vej ud af RKI, kan det være en god idé at benytte lejligheden til at tage et grundigt kig på din økonomi og danne dig et overblik. Få styr på dine indtægter og udgifter og prøv at finde de steder, hvor du har mulighed for at optimere.

Står du og mangler finansiering? Så medregn omkostningerne ved et lån i dit budget og lån penge nu til lige det, du står og mangler penge til.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *